Recept jam

Jam is een enorm veelzijdig product en zelfgemaakt nóg smaakvoller. De smaken van het verse fruit en eventuele toevoegingen zijn volledig aan te passen naar smaak en dat maakt dat je dus ook kunt kiezen voor een variant met minder suiker. Wettelijk moet het fruit 55% suiker bevatten anders mag het geen jam heten, maar thuis kun jij daar natuurlijk heel anders mee omgaan. Vooral wanneer je een fruitsoort kiest met veel pectine (aalbessen, zure appels, bessen, bramen, citrusfruit, druiven, pruimen,..) kun je bv oerzoet als zoetstof gebruiken die een eigen smaak meeneemt en kun je ook prima met wat minder suiker af. Wil je jam maken van een fruitsoort met minder pectine (aardbei, abrikoos, ananas, bosbessen, frambozen, kersen, peren, vijgen,…) dan is het verstandig om geleisuiker te gebruiken zodat de jam beter bind. Hoe eet jij je jam het liefst?

Jam ideeën:

Onze favoriet is zelfgemaakte jam op een geroosterde boterham met kaas. En dan gaan we toch voor de aardbeienjam als favoriet. Of toch bramenjam? Ik denk dat het twee boterhammen worden. En abrikozenjam op de appelcake. Jammie.

Hoe gebruik jij je zelfgemaakte jam?